Bronzen beeldje Ger Londo onthuld in Londotuin

Zaterdag 20 juni is in de heemtuin van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum een bronzen beeld van Ger Londo onthuld. Phine Dalmeijer –bekend als de moeder van de Heemtuin- en Jan van Leuven -de nieuwe voorzitter van de vereniging- onthulden het bronzen beeldje dat werd gemaakt door beeldhouwster Joke Tel uit Maurik. Joke: ik heb veel rondgelopen in de heemtuin en heb foto’s van Ger bestudeerd en verhalen van de vrijwilligers gehoord om een karakteristiek beeld van Ger te maken. Het welbekende hoedje en de wijzende vinger van Ger zijn dan ook te herkennen.

Ger Londo werkte als bioloog bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer, destijds gevestigd op Broekhuizen, waar hij 25 jaar planten-ecologisch onderzoek deed in de proeftuin met grondsoorten uit diverse locaties uit heel Nederland. Toen het RIN vertrok hebben vrijwilligers van Dorp & Natuur onder leiding van Ger Londo de proeftuin plag voor plag overgebracht naar de huidige locatie van de heemtuin. Ger bleef tot zijn overlijden in december 2018 met hart en ziel betrokken bij  het wel en wee van de heemtuin, die sinds enkele jaren dan ook de Londotuin heet. Prof. Dr. Frank Berendse, emeritushoogleraar Plantenecologie en Natuurbeheer, oud-collega van Ger Londo, heeft zich bereid verklaard om de vrijwilligers van de heemtuin met zijn kennis te ondersteunen.

Het beeld is door de beeldhouwster voorzien van 2 sokkels van Belgisch hardsteen, 1 buiten en 1 binnen in de heemtuinschuur, als er niemand aanwezig is staat het beeld binnen, op een plek waar ook de blikken botaniseertrommel en foto’s van Londo hangen.

Geplaatst in Actueel.