Landelijke Opschoondag

Foto Cees Keur

Op zaterdag 23 maart deed ook de zwerfafval prikkersgroep van Vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer mee aan de Landelijke Opschoondag. Gewapend met een afvalknijper en een ring met afvalzak, trokken dit keer zo’n 20 vrijwilligers zowel Amerongen als Leersum dorp en omgeving in. Er was door coördinator Paul Mertens afstemming gedaan met andere acties in de omgeving, met name met Dominique Taverne van Scoutinggroep Zuylensteyn: die gingen met zo’n 60 scouts aan de slag! En zoals altijd werden we weer ondersteund door Teresa van Ginkel van de gemeente, die zorgde voor benodigde materialen en voor het ophalen van het verzamelde zwerfafval.
De trend van de laatste jaren bleek ook dit keer zich voort te zetten: we halen steeds wat minder op. Dat komt enerzijds door de landelijke invoering van statiegeld op plastic flesjes (juli 2021) en blikjes (april 2023). En anderzijds doordat de vele vrijwilligers het goede voorbeeld geven en de bewustwording verbetert: in een opgeruimd dorp of natuur gooit men toch minder makkelijk iets weg. Goed nieuws deze mooie trend!
Dat onze inwoners de acties van deze vrijwilligers waarderen blijkt o.a. uit de vele duimpjes en complimenten die ze onderweg ontvangen. Altijd leuk om te ontvangen!
Onze vereniging heeft minimaal maandelijks een gezamenlijke prikactie, waar iedereen op kan aansluiten. Heeft u belangstelling om eens vrijblijvend mee te prikken, stuur dan een mail naar zwerfafval@dorpennatuur.nl. Goed voor dorp en natuur, maar ook voor onszelf: lekker buiten bezig en gezellig!

Geplaatst in Actueel.